Van Boekel verklaart Ajax-penalty: ‘De VAR is bedoeld voor grote fouten’

Zondag 21 oktober 2018 om 07:25

Na afloop van de klinkende 0-4 zege van Ajax op sc Heerenveen was er discussie over de strafschop die Pol van Boekel gaf na een vermeende overtreding op Kasper Dolberg. De scheidsrechter blijft bij zijn standpunt: de bal ging terecht op de stip.

Dolberg ging er zo’n vijf minuten na rust met de bal vandoor. Heerenveen-verdediger Daniel Hoegh zette de Deen van de bal. Grote vraag is of er sprake was van een schouderduw. Van Boekel oordeelde van niet en kende ook na contact met de VAR een strafschop toe.

“Ik heb de beelden net terug gezien en ik zie dat Dolberg een beuk of een duw krijgt van Hoegh. Er is ook contact bij de benen. Daardoor besluit ik tot een overtreding en dus een strafschop”, zegt Van Boekel bij FOX Sports. “Wat ik op de beelden heb gezien is precies hoe ik het in het veld ook beleefd heb. Het contact was misschien in de buurt van de schouder, maar meer in de rug.”

“De één zal het uitleggen als een schouderduw, ik leg het uit als een strafschop”, vervolgt Van Boekel. “Het vak arbitrage zal altijd discutabel blijven, maar als ik de beelden zie, vind ik het besluit absoluut te steunen. Dat is ook wat de VAR gedaan heeft, en ik denk terecht. De VAR zei: ‘Je kunt hem geven, dus een terechte beslissing’.”

“De VAR is bedoeld om grote fouten eruit te halen”, legt Van Boekel uit. “Alleen als een beslissing echt absoluut belachelijk is, zal hij zeggen: ‘Pol, ga even de beelden bekijken’. De VAR is bedoeld om honderd procent fouten eruit te halen. Dat was dit absoluut niet.”

Bron Voetbalprimeur

Regio Toernooi onder 23 jaar